Штраф у понад 23 млн грн та три роки без участі в тендерах: антимонопольний комітет звинувачує дві чернігівські компанії у змові

Администратор 2024-07-27 13:03:10 Интересное 38

Штраф у понад 23 мільйони гривень та заборона на участь у публічних закупівлях на три роки. Таке рішення ухвалив Антимонопольний комітет України у справі двох компаній з Чернігова: "УТБ-Інжиніринг" та "Еко Комфорт Групп". Як йдеться у рішенні АМКУ, вони діяли у змові та узгоджували свої дії під час підготовки й участі у двох тендерах на загальну суму у понад 74 мільйони гривень.

Про це повідомляє «Суспільне Чернігів».

В АМКУ вважають, що ці компанії порушили Закон України "Про захист економічної конкуренції" у пункті 4, частини 2, статті 6 та пункті 1, статті 50 (Вчинення антиконкурентних узгоджених дій).

За змову комітет оштрафував "УТБ-Інжиніринг" на майже 23 мільйони гривень і "Еко Комфорт Групп" на понад 84 тисячі гривень. Окрім штрафу, згідно із Законом України "Про публічні закупівлі", зазначені компанії позбавили права участі в публічних закупівлях на три роки.

Тендери у змові

Обидва тендери, які фігурують у рішенні Антимонопольного комітету, проводились до повномасштабного вторгнення протягом осені-зими 2021 року.

Мова йде про капітальний ремонт комунальної ДЮСШ №2 на Шерстянці за понад 21 мільйон гривень (переможець "Еко Комфорт Групп") та реставрацію будівлі колишнього кінотеатру імені Щорса в центрі Чернігова за понад 52 мільйони гривень (загалом, по цій закупівлі провели два тендери. У першому випадку відхилили всі пропозиції, у другому також брали участь "УТБ-Інжиніринг" та "Еко Комфорт Групп", проте їхні пропозиції відхилили, а перемогла компанія з Києва "БК КБР").

Роботи з реставрації будівлі колишнього кінотеатру імені Щорса розпочали наприкінці 2021 року, але не змогли завершити через повномасштабне вторгнення та влучання 28 лютого російської ракети в цю будівлю. Щодо ремонту ДЮСШ №2 на Шерстянці, то там встигли виконати роботи на понад чотири мільйони гривень.

Тоді ж, коли проводились тендери, Суспільне повідомляло про обшуки у комерційних організаціях та комунальних підприємствах Чернігова, про які 28 жовтня 2021 на сесії Чернігівської міськради повідомив міський голова Владислав Атрошенко. Вони проходили в рамках розслідування кримінального провадження за частиною 5 статті 191 – "Привласнення та розтрата майна в особливо великих розмірах".

Владислав Атрошенко тоді назвав проведення обшуків "привітом з Києва щодо моєї політичної позиції".

Серед підприємств, де проходили обшуки, вказаних в ухвалі Печерського районного суду Києва фігурувала абсолютна більшість підрядників, з якими працювало міське управління капітального будівництва. Серед інших тоді згадували й компанії "Еко Комфорт Групп" та "УТБ-інжиніринг".

Які ознаки змови побачив Антимонопольний комітет

Антимонопольний комітет у своєму рішенні вказав перелік ознак, які свідчать про те, що компанії узгоджували між собою умови участі в обох тендерах.

  • Використання однієї IP-адреси. АМКУ встановило, що "УТБ-Інжиніринг" (місцеперебування якого не збігається з адресою доступу до мережі Інтернет) використовувало IP-адресу для входу в аукціон у тендері на реставрацію колишнього кінотеатру, водночас "Еко Комфорт Групп" використовувало таку саму IP-адресу для створення пропозиції в електронному кабінеті під час участі в тендері. Тобто компанії, які виступали конкурентами в тендері, використовували одну й ту саму IP-адресу для входу в аукціон, а також створення пропозиції. АМКУ вважає, що це може свідчити про те, що в період підготовки й участі в тендері учасники діяли спільно та були обізнані про участь один одного. У відповідь на це директор "УТБ-Інжиніринг" Павло Хайтов зазначив, що за тією адресою розташована багатоповерхова будівля зі значною кількістю орендарів, які використовують офісні приміщення, у зв’язку із чим використання однієї IP-адреси, на його думку, не є належним доказом у справі.
  • Наявність спільних працівників та перехід працівника з однієї компанії до іншої в період до проведення тендеру, трудові відносини якого з однією компанією зберігалися і під час тендеру. За інформацією АМКУ, інженер з проєктно-кошторисної роботи "Еко Комфорт Групп", який працював там до, під час та після проведення тендеру, був працевлаштований і в "УТБ-Інжиніринг", але лише до проведення тендеру. Також до проведення тендеру в обох компаніях працював один і той самий майстер. У відповідь на це директор "УТБ-Інжиніринг" Павло Хайтов зазначив, що факт наявності спільних працівників є звичайною міграцією кадрів у межах міста, а також те, що ці працівники не мали відношення до тендерів.
  • Наявність господарських відносин між компаніями. В АМКУ вважають, що значна кількість господарських операцій у компаній, про які стало відомо з листів Державної податкової служби та "Ощадбанку", свідчить про спільні інтереси цих компаній та обмін інформацією між ними, зокрема, щодо підготовки та участі в тендері на реставрацію колишнього кінотеатру.
  • Взаємозв'язок компаній через одну людину. За інформацією АМКУ, одна й та сама людина є контактною особою "УТБ-Інжиніринг" на електронному майданчику під час участі в тендері на реставрацію та була фінансовим директором "Еко Комфорт Групп" під час його участі в тому ж тендері. У комітеті вважають, що це свідчить про однакові інтереси в компаній та можливість обміну інформацією між ними до та під час участі в тендері.
  • Комунікація між компаніями під час підготовки й участі в тендері на реставрацію будівлі кінотеатру. В АМКУ вважають, що факти, якими вони оперують, свідчать про координацію між своїх дій між компаніями саме в період проведення тендеру, а також постійну комунікацію до та після його проведення, шляхом використання певних номерів телефонів. У відповідь на це директор "УТБ-Інжиніринг" Павло Хайтов зазначив, що велика кількість дзвінків між представниками двох компаній зумовлена тим, що ці представники є родичами. Це твердження комітет взяв до уваги як підтвердження наявності зв’язку між компаніями через фізичних осіб.
  • Однакові властивості електронних файлів, завантажених компаніями для участі в тендері. АМКУ за результатами аналізу властивостей відповідних документів виявило наявність однакових параметрів у низці документів (зокрема, тендерні пропозиції, договори, інформація про відсутність підстав, визначених статтею 17 Закону України "Про публічні закупівлі", довідки та інші), які компанії створили за допомогою одних і тих самих програмних комплексів та їх версій. Отже, вважають в АМКУ, документи мають низку спільних властивостей в електронних файлах, що може свідчити про однакове походження цих документів та свідчити про спільну підготовку компаній до тендеру. У відповідь на це директор "УТБ-Інжиніринг" Павло Хайтов зазначив, що програмне забезпечення Canon є у відкритому доступі та загальнодоступне для споживачів, і тому це не може бути доказом спільної підготовки документів. Це заперечення АМКУ не взяло до уваги, оскільки документи, подані у складі своїх пропозицій компаніями, мають низку спільних властивостей в електронних файлах.

"Ніякої змови не було і бути не могло"

Як зазначає Антимонопольний комітет, рішення щодо "УТБ-Інжиніринг" та "Еко Комфорт Групп" можуть оскаржити до Господарського суду міста Києва у двомісячний строк з дня його одержання, тобто до кінця лютого цього року. У коментарі Суспільному представники обох компаній повідомили, що планують оскаржувати це рішення АМКУ.

Павло Хайтов, ФОТО: Суспільне Чернігів

Павло Хайтов, ФОТО: Суспільне Чернігів

"Ми обов'язково будемо оскаржувати це рішення, адже я вважаю, що воно є незаконним. Ніякої змови не було і бути не могло. Далі у судовому порядку будемо доводити свою правоту і нехай суд вже вирішує. Можливо суд більш детально розбереться в цьому питанні", — говорить директор "УТБ-Інжиніринг" Павло Хайтов.

"На сьогодні (9 січня, — ред.) наше товариство ще не отримало повного тексту рішення АМКУ від 21 грудня 2023 року. Проте, ознайомившись з ним на сайті АМКУ, де приховано інформацію з обмеженим доступом, можна впевнено сказати, що на кожне з так званих "зауважень" АМКУ, що стали підставою для накладання штрафів, є своє чітке пояснення", — каже представник "Еко Комфорт Групп" Юрій Дерев'янко.

На його думку, висновки АМКУ ґрунтуються на припущеннях, та не мають належних доказів.

"Наприклад, враховуючи обмежене коло топменеджменту в будівельній галузі, адже на ринку працює фактично п'ять-шість великих забудовників, не є порушенням, коли одні й ті самі кадри переходять з однієї компанії в іншу. Також не може вважатись порушенням, коли між учасниками закупівлі існують договірні відносини, наприклад з оренди спецтехніки, це є звичайними відносинами між будівельниками. Решта нібито порушень, за які було накладено штрафні санкції, мають аналогічну суть. Також слід зазначити, що рішення АМКУ ще не набуло законної сили, воно буде оскаржуватись, на це є два місяці".

Зв'язок будівельних компаній з міською владою Чернігова

Правозахисник Олександр Гашпар у коментарі Суспільному розповів, що ознайомився з рішенням АМКУ та вважає, що у 2021 році дійсно на певних тендерах між "УТБ-Інжиніринг" та "Еко Комфорт Групп" була певна домовленість.

Олександр Гашпар, ФОТО: Суспільне Чернігів

Олександр Гашпар, ФОТО: Суспільне Чернігів

"Це був 2021 рік, до того як стосунки міської влади та "Еко Комфорт Групп" погіршилися. Я думаю на певних тендерах була домовленість між компаніями-підрядниками, що перемогу в одних тендерах отримає "УТБ-Інжиніринг", в інших — "Еко Комфорт Групп". В "Еко Комфорт Групп" був інтерес у будівництві спортивних майданчиків, а в "УТБ-Інжиніринг" були загальнобудівельні роботи: комунікації, ремонти будівель тощо".

Обидві ці компанії Гашпар пов'язує з міською владою, одну з яких безпосередньо з родиною колишнього міського голови Владислава Атрошенка.

"На тодішній зв'язок цих двох компаній з міською владою Чернігова вказує і той факт, що зараз "УТБ-Інжиніринг" займається будівництвом тих об'єктів, які до повномасштабного вторгнення належали "Еко Комфорт Групп", зокрема на Масанах. Це опосередковано вказує на те, що міська влада мала стосунок до "Еко Комфорт Груп". Тому що туди вкладались інвестиційні сертифікати компанії "Добробут Фінанс", в яку інвестували кошти колишній міський голова Атрошенко та його колишня дружина".

У свою чергу Владислав Атрошенко ще бувши на посаді міського голови Чернігова на одній із сесій міської ради заперечував будь-який зв'язок з "Еко Комфорт Групп".

Нагадаємо, що найбільшим замовником в "УТБ-Інжиніринг" за останні три роки було КП "Чернігівводоканал" з підрядами на понад пів мільярда гривень. Міське управління капітального будівництва на другому місці — майже 300 мільйонів гривень, а на третьому — міське управління ЖКГ з підрядами на понад 150 мільйонів гривень.

Водночас у "Еко Комфорт Групп" за останні три роки було два найбільших замовника: управління капітального будівництва ОДА — понад 52 мільйони гривень та міське управління капітального будівництва — понад 12 мільйонів гривень.

Ремонт пошкодженої школи віддали компанії з "чорного списку"

Згідно з даними сервісу моніторингу "Опендатабот", обидві компанії "УТБ-Інжиніринг" та "Еко Комфорт Групп" перебувають у "чорному списку" Антимонопольного комітету України.

Проте це не завадило міському управлінню капітального будівництва укласти договір з "УТБ-Інжиніринг" на капітальний ремонт школи №19, яка була пошкоджена внаслідок російських обстрілів, на наступний день після ухвалення рішення Антимонопольного комітету — 22 грудня 2023 року.

За словами начальниці відділу публічних закупівель міського управління капітального будівництва Оксани Сердечнюк, тендер оголосили 1 грудня 2023 року. У бюджеті Чернігова на 2023 рік закладали близько чотирьох мільйонів гривень на ремонт школи. Решту коштів планували шукати поза міським бюджетом.

"Попередні дві черги робіт вже виконано. На реалізацію цієї черги коштів не має. У зв’язку з тим, що обсяг — 78 мільйонів — це дуже великі для міського бюджету, то ми їх подаємо на субвенцію, на грантові кошти. Намагаємося залучити інші видатки для реалізації проєкту", — розповіла Сердечнюк.

Попередні дві черги робіт, про які каже Сердечнюк, також виконувала "УТБ-Інжиніринг".

На тендер щодо капітального ремонту школи №19 компанією з "чорного списку" АМКУ за 78 мільйонів гривень звернула увагу й Державна аудиторська служба. Вона виявила три порушення, зокрема невідповідність тендерної документації вимогам закону, не відхилення тендерних пропозицій, які підлягали відхиленню відповідно до закону та інші порушення законодавства у сфері закупівель. У міського управління капітального будівництва є час до 20 січня цього року, аби відреагувати на зауваження та виправити їх.

У коментарі журналістам "Слідство.Інфо" Оксана Сердечнюк сказала, що на момент перевірки пропозиції "УТБ-Інжиніринг" не було інформації від Антимонопольного комітету щодо заборони компанії брати участь у публічних закупівлях. Тому вона вважає, що в юридичній площині управління капітального будівництва нічого не порушило, коли підписало договір з "УТБ-Інжиніринг".


Хочете швидше дізнаватися про найцікавіші і найважливіші новини?
Приєднуйтесь до наших каналів:
- в TELEGRAM
- у VIBER
- в 
INSTAGRAM
Тут тільки найактульніші відео, новини та історії Чернігова!

Похожие статьи