Складні питання. Продавати чи не продавати квартиру в окупації, - ВІДЕО

Администратор 2024-10-17 14:21:31 Интересное 23

Після виходу інтерв’ю на сайті 0629 «Як продати квартиру в Маріуполі», частину маріупольської спільноти охопив гнів. Журналістів почали звинувачувати у пропаганді протизаконних дій, а жінку, яка продала свою квартиру росіянам, - у колабораціонізмі. 

Насправді, жінка не скоїла кримінального злочину, а журналісти нічого не пропагували. Журналісти давали відповідь на запит значної частини маріупольської громади: що робити зі своїм вцілілим майном в окупованому місті.

Розпитали юристів про те, як українське законодавство трактує такі дії українців

Станом на зараз ситуація щодо маріупольців виглядає так

 Держава не готова виплачувати компенсації за зруйноване або пошкоджене житло для тих, чиї міста залишаються окупованими. Владі потрібно направити комісію для оцінки розміру руйнувань, а зробити це, через окупацію, неможливо. Тож влада каже маріупольцям: чекайте деокупації. 

Є надія, що космічні знімки стануть застосовувати для тих, чиї зруйновані будинки у місті вже демонтовані. Але коли це станеться  - невідомо. Люди вже стільки чекають, що на місті котлованів росіяни в деяких випадках встигли побудувати нові будинки. То люди просто втрачають можливість отримати свої гроші через процедурну тяганину з боку уряду.

Дехто з маріупольців, хто зміг влаштувати життя на новому місці, отримати роботу, вже не збираються повертатися у Маріуполь. Для них вирішення житлової проблеми є принциповим. І гроші на купівлю житла на новому місці дуже б знадобилися.

Тому велика кількість маріупольців ставить питання: «Як продати квартиру в Маріуполі, щоб купити житло в іншому місті?»

Ось тут ми пояснювали, як це роблять зараз

Чи варто людей за це засуджувати? 

Мати власне ставлення до ситуації – це особисте право кожної людини. Конституція України закріпила свободу думок в нашій країні.

Тому якщо хтось хоче засуджувати – будь ласка.

Особисто, наше ставлення: ми не засуджуємо. Люди не чинять кримінальний злочин, продаючи свою квартиру в окупованому місті. Вони є власниками майна. Кожна людина має право вільно розпоряджатися своєю приватною власністю. Це також закріплено Конституцією України.

Проте ухвалюючи рішення, продавати чи не продавати своє майно на окуповані території, ви маєте розуміти ризики, яким піддаєте свою власність. І ось про це варто поговорити окремо.

Що буде з вашою нерухомістю після деокупації Маріуполя?

Це найскладніше питання. Наразі неможливо продати своє майно на окупованій території за українським законодавством. Реєстри не працюють, нотаріуси не можуть укладати жодних угод щодо майна в окупації. Це робиться для того, щоб захистити права власності людей, які виїхали і не можуть контролювати своє майно.

Як пояснила юристка громадської організації «Донбас SOS» Наталя Юрлова, проблема купівлі-продажу майна в окупації полягає в тому, що ці дії ніяким чином не відображаються в українських реєстрах.

«Коли станеться деокупація, квартира або будинок, які були продані під час окупації, за українським законодавством будуть залишатися у власності попереднього власника. Що буде далі з цим майном – незрозуміло. Це питання поки що не вирішене», - пояснює Наталя Юрлова.

Тобто продаючи своє майно зараз за російськими законами, ви гарантовано опинитесь у складній ситуацій у майбутньому. Тому що поки не зрозуміло, як буде діяти влада по відношенню до тих, хто придбав  у вас житло, хто незаконно в’їхав на українську територію. Не відомо, що буде з договорами спадкування, які зараз укладаються на окупованій території, договорами дарування. Як держава буде оцінювати факт отримання російського паспорту, без якого неможливо продавати зараз нічого на тимчасово окупованій території. 

«Продавати своє майно – це точно не злочин. Проте будуть виникати проблеми із документами. Має бути розроблена єдина для всіх без виключення окупованих територій державна політика. Поки вона тільки розробляється. Наша організація також долучилася до розробки. Але який буде фінальний вигляд документів, ми ще не знаємо. Все в процесі», - пояснює юристка  «Донбас SOS».

То що робити?

А ось на це складне питання відповіді не буде. Ми можемо лише надати вам інформацію. Рішення, продавати чи не продавати, вам доведеться ухвалювати самостійно. 

Зі свого боку, ми би радили зачекати, поки українське законодавство визначиться нарешті зі своєю політикою після деокупації. В такому випадку ви будете краще розуміти ризики і ухвалите правильне рішення. 

ЧИТАЙТЕ більше відповідей на «Складні питання» тут.

Похожие статьи