Новий наступ росії: що відбувається на найгарячіших ділянках фронту

Администратор 2024-10-17 16:27:38 Интересное 23

Війська рф наразі проводять низку наступальних операцій на більшій частині фронту, зокрема на Бахмутському, Лиманському, Куп'янському та Запорізькому напрямках.

Про ситуацію на лінії розмежування розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, передає редакція сайту 056.

За його словами, на Бахмутському напрямку триває наступ окупантів на північ і схід від Іванівського, силами 217-го ПДВ (повітряно-десантні війська) 98 ПДД (повітряно-десантна дивізія) і 102-го МСП (мотострілецький полк) 150 МСД (мотострілецька дивізія) 8 ЗВА (загальновійськова армія). Росіяни здійснюють спроби штурмових дій на захід від Кліщіївки силами 1008-го МСП 6 МСД 3 АК і на схід від Андріївки силами 1194-го МСП 6 МСД 3 АК (армійський корпус).

На Лиманському напрямку ворог тисне на південний схід від Виїмки силами 51-го ВДП 106-ї ВДД. Інтенсифікував штурмові дії на схід від Ямполівки силами 31-го і 37-го МСП, 19 ТП 67 ІМД 25 ЗВА. Продовжив тиск на схід від Терни силами 283-го і 488-го МСП 144-ї МСД 20 ЗВА.

На Куп'янському напрямку росіяни продовжують наступальні дії на північний захід від Синьківки силами 25-ї та 138-ї ОМСБр 6 ЗВА та на схід від Іванівки силами 7-го ОМСБ 11 АК.

Активізувалися окупанти також і в Запорізькій області. Передумовою для цього було об'єднання УВ (угруповання військ) "Дніпро" і УВ "Запоріжжя" в єдину УВ "Дніпро", яка тепер налічує майже 130 тис. особового складу, а загальний механізований ресурс становить:

  • Танки - понад 650 од;
  • ББМ - близько 2 тис од;
  • Ствольна артилерія - 900 од;
  • РСЗВ - близько 200 од.

"Командування РВВ, на куражі після захоплення Авдіївки, намагається не тільки продемонструвати, що вони можуть "наступати", а й скористатися вікном можливостей, коли ССУ (Сили спеціальних операцій України - ред.) відчувають гострий дефіцит боєприпасів. З урахуванням тієї кількості пострілів, що за добу робить українська артилерія, можна вважати, що ми зараз воюємо без артилерії", - каже Коваленко.

Експерт пояснює, що росіяни, користуючись цією слабкістю і тотальним домінуванням тактичної авіації, яка застосовує КАБ без обмеження, "промацують і продавлюють практично всю лінію фронту".

Коваленко зазначає, що замість оперативної паузи, яка, за логікою речей, повинна була настати після захоплення Авдіївки, в рамках якої мав би розпочатися процес відновлення втрат, командування окупантів обрало шлях, поки є можливість, вичавлювати максимум зі своїх підрозділів.

"До чого це призведе? Навряд чи до істотного прориву фронту. До втрати окремо взятих локацій - так, ми повинні бути морально готові. Але з урахуванням нинішніх цілей і можливостей, у виборі іншої тактики ми гранично обмежені, концентруючись на кількості знищеного ворога, без жорсткої прив'язки до позицій", - пояснив експерт.

Також в публікації The New York Times зазначено, що війська рф захопили українську фортецю Авдіївка, яка стала першою значущою перемогою москви на полі бою після взяття Бахмута у травні минулого року. Проте на фронті існують ще п’ять ключових точок, де армія окупантів намагається прорвати оборонні лінії України. Ситуація ускладнюється тим, що у ЗСУ не вистачає боєприпасів. Україні важко поповнити власні виснажені сили після двох років жорстоких боїв.

Наразі місто Авдіївка знаходиться у руїнах, проте протягом значної частини десятиліття український контроль над ним заважав ключовим логістичним операціям російських сил. Останніми тижнями окупанти прорвали критичну лінію постачання, створюючи загрозу для оточення міста.

Генерал Олександр Тарнавський, який керує військами на цьому напрямку, оголосив, що відступ українських сил – найкращий варіант.

“У ситуації, коли ворог наступає на трупи власних солдатів з перевагою снарядів 10:1, під постійним обстрілом, це єдине правильне рішення”, – зазначив генерал.

Він також додав, що незрозуміло, наскільки росіяни зможуть розвивати наступ за межі Авдіївки, або наскільки добре українці побудували свої наступні лінії оборони. Але чергові великі населені пункти, де проживають десятки тисяч мирних жителів, знаходяться лише приблизно в 55 км на захід.

У боротьбі за Авдіївку було знищено близько 50 тисяч російських солдатів. За словами західних і українських офіційних осіб, десятки тисяч росіян були вбиті або поранені, але росія постійно відправляла на “м’ясні штурми” нові сили.

Однак, відступ від Авдіївки може мати й негативні наслідки для України.

“Навіть, якщо лінія фронту стабілізується після того, як росіяни захоплять місто, його падіння дозволить російським військовим більш ефективно переміщати війська та техніку для наступів на інших напрямках”, – пише The New York Times.

Також, за словами речника ДПСУ Андрія Демченка, на випадок нового нападу ворога с території росії на відповідних ділянках кордону підрозділи готові до “будь-якого розвитку подій”. Воїни практично відпрацювали різні сценарії протидії противнику.

Він зазначив, що на місцях є все необхідне забезпечення в потрібній кількості й відповідної якості.

Похожие статьи